eerste hulp bij letselschade

Niet iedereen heeft ooit te maken gehad met letselschade, waardoor velen wanneer ze er wél ineens mee oog in oog komen te staan niet goed weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Wie ze in moeten schakelen voor welke hulp, om hoeveel geld het gaat, hoe de situatie het beste kunnen bekijken. We zetten daarom alle informatie over letselschade én het belang van een letselschade specialist hier op een rijtje. 

Wat is letselschade?

Wanneer je bent betrokken bij een ongeval is er vrijwel altijd sprake van letselschade. Letselschade is schade die voorkomt door toedoen van een ander, of dit nu bewust was of onbewust, per ongeluk of met opzet. Velen denken direct aan bijvoorbeeld een auto-ongeluk of aangevallen worden door een hond, maar er wordt ook gesproken van letselschade als je schade oploopt door bijvoorbeeld een medische fout. Omdat veel mensen niet weten hoe uiteenlopend het begrip letselschade is wordt hulp hiervoor niet altijd ingeschakeld, wat erg zonde is. 

Er zijn twee soorten letselschade. De eerste is materiële schade, zoals bijvoorbeeld gemaakte kosten voor medische behandelingen, beschadigde spullen, maar ook het missen van werkdagen. De tweede is immateriële schade: emotionele schade, schade aan je levensvreugde, geestelijk ongemak. 

Hulp bij letselschade

Wanneer je letselschade hebt opgelopen, moet er altijd een hoop geregeld worden. Dit wordt al snel te veel, waardoor er weinig tijd en energie overblijft om te zorgen dat jij terugkrijgt waar je recht op hebt. Je hebt er dan veel baat bij om een letselschade specialist in te schakelen. Een letselschade specialist kan helpen in kaart brengen wat je nodig hebt en waar je recht op hebt. In de wet staat dat juridische hulp bij letselschade vergoed moet worden door de aansprakelijke partij; deze hulp is dus altijd gratis. 

Het is vrijwel altijd aan te raden om rechtshulp te zoeken bij letselschade. Zo kun je zoveel mogelijk terugkrijgen van de schade die jou is aangedaan, zonder dat je hier zelf alles over hoeft te weten, waar je na een ongeval vaak geen tijd en energie voor hebt. 

Smartengeld 

Misschien denk je dat alleen schade aan je bezittingen vergoed kan worden. Maar ook bij emotionele schade kom je in aanmerkingen voor vergoeding, en een letselschade specialist kan je helpen in kaart te brengen of dit bij jou het geval is. Wanner jij naar aanleiding van het ongeval veroorzaakt door iemand anders last hebt van depressie, angst, of paniek, in welke vorm of mate dan ook, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor smartengeld. Dit lost de problemen wellicht niet op, maar kan wel veel stress wegnemen als de verdere situatie veel kosten met zich meebrengt.