Hoe deze plofkraak op briljante wijze werd afgewend

In het Zuid-Hollandse plaatsje Sassenheim is vorige week een ramkraak volledig mislukt. Op ingenieuze wijze wist de eigenaar van de plaatselijke juwelier de kraak te voorkomen. In de nacht van woensdag op donderdag (rond 3.30 uur) reed een auto met hoge snelheid in op het pand, maar daar was de eigenaar al op voorbereid. De daders wisten te ontkomen, maar zonder buit. De eigenaar zit nog wel met de schade die is veroorzaakt door de brute plofkraak.

Zodra het voertuig zich door de gevel van de juwelier boorde, trad het pas aangeschafte beveiligingssysteem in werking. Het pand was beveiligd met een zogenaamde mistmachine. Deze machine werd direct geactiveerd en binnen een paar seconden stond heel de ruimte in de mist. De daders zagen geen hand meer voor ogen en zagen zich genoodzaakt om met hun flink beschadigde auto rechtsomkeert te maken. De dieven konden niets meer zien en waren zo dus ook niet in staat om iets van waarde te ontvreemden.

Politie nog op zoek naar daders

De eigenaar was flink geschrokken maar ook opgelucht dat zijn ringen, kettingen en armbanden ongedeerd waren gebleven. Naast de mistgenerator had de man ook net een nieuw camerasysteem opgehangen. Hierdoor zijn er beelden geschoten van de ontsnapte mannen. De politie gebruikt deze beelden om de personen op te sporen. Zij zijn nog op zoek naar de gouden tip die de mannen helpt oppakken.

Het is niet de eerste keer in korte tijd dat een plofkraak onschadelijk is gemaakt door het gebruik van een mistmachine. De methode is vrij recent ontwikkeld en heeft zijn waarde al meerdere keren bewezen. Zo werden gevallen in Dordrecht, Hellevoetsluis en Hoofddorp gemeld.

Veel voorkomende doelwitten

Veel plofkrakers hebben het ook voorzien op geldautomaten. Ook hier kan de mistmachine uitkomst bieden, zegt een expert van mistmachine.nl. De mistwolk die ontstaat is zo dik dat je echt geen handen meer voor ogen ziet. Hierdoor raken overvallers al snel in paniek. Zij kiezen eieren voor hun geld. Op deze manier worden ze snel en effectief afgeschrikt. Via het aangesloten alarmsysteem worden eigenaren op de hoogte gebracht, die op hun beurt weer snel de politie kunnen inschakelen.

Verder zijn kleine supermarkten, kantoorpanden en andere winkels vaak de dupe van inbraken. Een mistgenerator is de ideale oplossing voor dit probleem. Het ingenieuze systeem werkt snel en eenvoudig. De mist blijft lang genoeg hangen om plofkrakers af te schrikken, maar lost ook op tijd weer op.