Onderhoud van de fiets

Door goed voor je fiets te zorgen, blijf je jaren zorgeloos fietsen

De meest mensen hebben een herenfiets of damesfiets als vervoermiddel en anderen gebruiken de fiets voor lichaamsbeweging en recreatie. Een sportwielrenner zal zijn fiets koesteren en onderhouden.

Het maakt niet uit hoe duur je aankoop was, maar je kan flink wat kosten besparen door er zelf voor zorgen zodat hij dat niet beschadigd of verslechterd. Een goed onderhouden en verzorgde fiets laat ook jou niet in de steek.

Rijden op een goed onderhouden fiets is een genot om te rijden

Als je je fiets echter verwaarloost, kunnen er problemen optreden die tot schade kunnen leiden. Dit onderhoud kun je wel allemaal zelf doen!

• Zorg dat je je damesfiets of herenfiets regelmatig schoonmaakt. Dit kan met water en afwasmiddel. Gebruik een borstel om de tandwielen schoon te maken, reinig de ketting met een borstel en breng vervolgens een ontvetter aan. Ook het reinigen van fietsbanden is belangrijk. Zo haal je vuil zoals modder, gras en kiezeltjes weg.

• Regelmatig je banden controleren, is een must. Er zijn verschillende soorten fietsbanden en elke soort heeft een bepaalde hoeveelheid lucht nodig. De hoeveelheid lucht die je moet inblazen, staat meestal aan de zijkant van je band. Doe je dit fout, dan kunnen ze gemakkelijk lek raken. Gebruik een pomp die compatibel is met het ventieltype van de band.

• Smering beschermt de fiets tegen overmatige wrijving die leidt tot slijtage, corrosie en roest. Smeer de metalen delen, vooral de delen die tegen andere delen aan bewegen. Veeg overtollig smeermiddel weg met een doek.

• De remmen zijn uiterst belangrijk voor je veiligheid. Controleer regelmatig de remblokken en de kabels zodat je de remgrepen goed kunt inknijpen. Zorg ervoor dat de klem van de remhendel niet los zit. Draai de loop van de remhendel vast om af te stellen. Maak de remmen regelmatig schoon om piepen te voorkomen. Controleer de remblokken en vervang ze door nieuwe als ze versleten zijn.

Werk voor de fietsenmaker

Goed onderhouden wiellagers zijn belangrijk voor een soepele rit. Deze procedure mag alleen worden uitgevoerd door fietsspecialisten. Wiellagers doen wielen soepel draaien. Soms moeten banden worden uitgelijnd of rechtgetrokken.

Ben je zelf geen handige Harry dan kan je je damesfiets of herenfiets ook preventief bij je fietsenmaker brengen. Vooral ook wie elektrisch rijdt zal baat hebben bij een regelmatige controle.

Vaak hou je je kosten zo lager. Je kan het vergelijken met een auto: fouten preventief opsporen zijn goedkoper dan nieuwe onderdelen en het herstel ervan.

Hou steeds in je gedachten dat je met de fiets op de openbare weg komt, en jouw veiligheid en die van andere weggebruikers erg belangrijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *