Shortlease met BKR, dat kan gewoon!

Wanneer je als ZZP-er meestal thuis werkt, maar af en toe een wat langer project buiten de deur hebt, dan hoef je daar niet perse een auto voor aan te schaffen. Je kunt dan kiezen voor een leaseauto, maar dan met een shortlease-constructie. Dit wil zeggen dat je de auto per maand kunt opzeggen en dat je dus nooit te lang aan een auto vast zit die je niet gebruikt. Een shortlease is alsnog veel voordeliger dan huren, alle kosten zitten, net als bij "gewoon" leasen, bij het contract in. Je moet alleen zelf nog tanken. De laatste maanden zijn niet gemakkelijk geweest voor ZZP-ers en het kan zomaar zijn dat je een BKR-registratie hebt opgelopen. Gelukkig is een shortlease met bkr tegenwoordig, in veel gevallen, ook mogelijk.

Shortlease met bkr? Dat ze dat doen?!

Ik kan je vertellen dat niet ieder leasebedrijf hiervoor kiest. De meeste leasemaatschappijen varen blind op de informatie die verstrekt wordt door het BKR (Bureau Krediet Registratie). Ze willen immers zeker weten dat jij je lease kunt betalen. Dealerleasing wil natuurlijk ook gewoon de lease ontvangen, maar heeft een eigen beoordelingsafdeling. Heb je een BKR-registratie? Dan kun je in de meeste gevallen een shortlease aangaan. Dit zijn contracten die, wederzijds, per maand op te zeggen zijn. Zo ben jij verzekerd van een vervoermiddel en Dealerleasing van je betaling.

Waarom zou ik shortlease doen?

Shortlease is dus sowieso de enige optie wanneer je een BKR-registratie op je naam hebt staan. Maar heb je dat niet, ook dan kan shortlease de perfecte optie voor jou zijn. Door de korte contracten heb je nooit een auto voor de deur staan die je niet gebruikt. Duurt een project of een opdracht langer dan gepland? Dan kun je met hetzelfde gemak een maand bijboeken. Zo ben je mobiel op de momenten dat het jou uitkomt en heb je geen leasekosten op het moment dat je de auto niet gebruikt.

Kan ik ook van de BKR-registratie afkomen?

Dat kan zeker, maar het kan veel tijd kosten. Na de laatste aflossing van een lening of het rechttrekken van een wanbetaling blijf je nog een x-aantal jaren in het systeem van het Bureau Krediet Registratie staan. Dat is niet om je te pesten, maar om je tegen jezelf te beschermen. Toch kan het lastig zijn om met een BKR-registratie een hypotheek te krijgen, een abonnement af te sluiten of een auto te leasen. In die gevallen kun je een verzoek indienen om de registratie eerder te laten verwijderen.