Vervoer

Zo reken je af met autovandalisme

Je hoort het de laatste tijd helaas steeds vaker: auto’s die voor de kick of voor de fun worden bekrast en vernield. Het is blijkbaar een heel leuke bezigheid, maar voor de eigenaar van de auto is het een stuk minder grappig. Gelukkig is er een relatief eenvoudige oplossing om voor eens en voor altijd af te rekenen met dit vandalisme. Met een beetje geluk vat je zelfs de daders in hun kraag.

Camera’s

De eenvoudigste en waarschijnlijk ook meest effectieve oplossing is camera beveiliging. Wanneer je auto vaak wordt bekrast als hij op de oprit staat, is het ideaal om een camera aan de gevel van je huis te hangen. Je kunt kiezen voor een camera die beelden opneemt wanneer hij beweging detecteert. Omdat autovandalen ook ’s avonds actief zijn, is een infraroodcamera aan te raden. Let wel op dat je deze niet achter een raam plaatst. Het infraroodlicht weerkaatst in het donker op de ruit, waardoor de opnames verpest kunnen worden. Op camerabeveiliging.nl vind je verschillende infraroodcamera’s. Daar vind je ook hele overzichtelijke en handige informatie over welke camera jij het beste kunt gebruiken.

Psychologisch effect

Het ‘leuke’ aan zichtbare camera’s ophangen is dat alleen het ophangen vaak al leidt tot het stoppen van autovandalisme. Je zou ook wel gek zijn om een auto vlak onder de neus van een camera te bekrassen. Het nadeel hiervan is dat de daders niet gepakt worden. Die gaan waarschijnlijk gewoon een straat verder kijken. Daarom bestaan er ook speciale camouflagecamera’s. Deze kun je ophangen in bijvoorbeeld een boom of een regenpijp. De meeste camera’s beschikken over een sterke interne batterij of accu, zodat je geen snoeren hoeft te trekken en wekenlang opnames kunt maken.

Beveiliging vanuit de auto

Heb je geen gevel, boom of regenpijp in de buurt? Dan kun je je auto ook van binnenuit voorzien van een camera. Deze werken volgens hetzelfde systeem zoals je misschien wel van Rusland kent. Deze zijn daar verplicht (voor bewijsmateriaal bij ongelukken en voor verzekeringsmaatschappijen) en werken via een 360 graden dashcam. Deze camera blijft altijd aan en tegenwoordig kun je die beelden ook bekijken via een soort livestream op je smartphone. Het belangrijkste is echter dat hij je een signaal stuurt wanneer er onverwachte dingen gebeuren terwijl je auto ergens geparkeerd staat. De camera stuurt plichtsgetrouw al die data naar je app, waardoor de daders snel genoeg spijt krijgen van hun aparte ‘hobby’.