Zorg voor perfecte verlichting in je huis

De uitvinding van de gloeilamp is een uitvinding waar we nog steeds zoveel profijt van hebben. Vroeger kon je echt alleen overdag dingen doen en eventueel ’s avonds nog even wat lezen bij kaarslicht. Nu is een huis of beter gezegd een leven zonder goede verlichting niet meer voor te stellen. Het is ontzettend handig wanneer je ’s avonds nog iets wil doen, zeker in de herfst en winter tijden die er weer aan zitten te komen. Maar het is ook ontzettend sfeervol om de juiste verlichting te gebruiken. Zo vind ik het altijd prachtig om rond kerst door de stad te lopen. De kerstverlichting brengt hoop in de donkere dagen. Ook in je eigen huis kan de juiste verlichting een hoop verschil maken. Daarom gaat deze blog over verlichting in en om huis.

Wat voor verlichting kies je

Sinds de gloeilamp is er gelukkig een hoop verandert in de verlichtingswereld. Lampen zijn tegenwoordig een stuk duurzamer, gaan langer mee en kunnen aangepast worden op jouw wensen. Zo kan je bij het kiezen van een lamp uit verschillende lichtsterktes kiezen. De verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in lux. Dit komt uit het Latijn en betekent licht. Het geeft de hoeveelheid licht per vierkante meter weer: hoe hoger dit getal dus is, hoe lichter je lamp zal zijn. Een erg lichte lamp kan erg handig zijn voor een werkkamer of een badkamer. Om sfeer te creëren in je zithoek kan je beter voor een iets lagere lichtsterkte gaan. Ook de kleur die je lamp uitstraalt heeft veel invloed op de ruimte. Zo heb je naast wit licht, ook lampen die je in alle kleuren van de regenboog kan instellen. Welke keuze je hierin maakt, hangt af van het doel van de verlichting. Wederom het voorbeeld van je werkkamer en je zithoek. In je werkkamer zorgt wit licht ervoor dat je niet afgeleid wordt en je goed kan lezen. In je zithoek kan een warme kleur lamp juist weer extra sfeer aan de ruimte geven.

Wat voor lamp kies je

Niet alleen het licht dat een lamp uit straalt is belangrijk, ook het design van de lamp is belangrijk om over na te denken. Zo maakt het al een groot verschil uit of je een plafondlamp hebt, een wandlamp of eentje die op tafel of op de grond staat. En ook binnen deze categorieën heb je weer allerlei keuze. Zo kan je bij tafellampen kiezen voor ovale, ronde, rechthoekige of vierkante lampen. Ook het materiaal kan verschillen en heeft weer effect op de uitstraling. Het maakt uiteindelijk voor de verlichting niet heel veel uit wat voor soort lamp je kiest, maar als een lamp beter bij je overige inrichting past zal dit meer sfeer creëren. Een aanrader is bes led – de tafellamp op batterijen specialist, kijk hier dus eens rond als ook jij nog op zoek bent naar de perfecte lamp!